top of page

Kas yra subalansuota mityba?



Sveika ir įvairi mityba gali padėti išlaikyti sveiką kūno svorį, pagerinti bendrą savijautą ir sumažinti riziką sirgti įvairiomis ligomis, tokiomis kaip širdies ligos, insultas, vėžys, diabetas ir osteoporozė.


Subalansuota mityba susideda iš keturių pagrindinių maisto produktų kategorijų, kurios užtikrins sveiką mitybą. Tai daržovės ir vaisiai, grūdų produktai, pieno produktai, mėsa bei jos alternatyvos.


Subalansuota mityba padės tinkamai subalansuoti kiekvieną iš išvardytų maisto grupių. Žinoma, skirtingiems žmonėms reikės skirtingų maisto kiekių. Kiti veiksniai, tokie kaip amžius, svoris, aktyvumo lygis, lytis, taip pat turės įtakos suvalgomo maisto kiekiui.


Atkreipkite dėmesį, kad mėsa nėra būtina subalansuotos mitybos dalis. Priešingai nei daugelis teigia, pakankamai baltymų galite gauti iš daržovių, pupelių ir sojos produktų.


Subalansuota mityba – tai dieta, kurios pagrindą sudaro duona, bulvės, įvairūs grūdai, joje gausu vaisių ir daržovių. Subalansuota mityba apima saikingus pieno ir pieno produktų kiekius, mėsą, žuvį arba mėsos/pieno pakaitalus, taip pat ribotą kiekį maisto produktų, kuriuose yra daug riebalų ar cukraus.


Labai svarbu tinkamomis proporcijomis vartoti angliavandenius, baltymus, riebalus, vitaminus, mineralus, druską ir skaidulas. Jei nesuvalgysite pakankamai energijos turinčių maisto produktų, jausitės labai pavargę ir neturėsite pakankamai energijos. Jei valgysite per daug energijos turinčio maisto (angliavandenius), tikėtina turėsite antsvorio.


Jei manote, kad turite antsvorio, galite pabandyti daugiau mankštintis, kad „sudegintumėte“ dalį maisto, kurį gavote paskutinio valgymo metu.



113 peržiūrų0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page